Puu rakennusaineena – hyödyt ja haitat

Puu rakennusaineena – hyödyt ja haitat

Puu rakennusaineena – hyödyt ja haitat


Astel Modular on valinnut puun moduulitalojensa rakennusmateriaaliksi. Mutta miksi me olemme valinneet juuri puun? Seuraavassa tarkastelemme puuta rakennusmateriaalina ja käymme läpi sen hyötyjä ja haittoja.

Miksi Astel Modular käyttää puuta päärakennusmateriaalinaan?

Vastaus on yksinkertainen – historian ja perinteiden vuoksi. Puu on meille helposti saatavilla oleva rakennusmateriaali, ja me osaamme käyttää sitä. Meillä on jo yli 70 vuoden kokemus puutalojen valmistuksesta. Vuosien mittaan tästä valinnasta on tullut entistä tietoisempi, kun olemme saaneet tietoa ympäristömuutoksista, joita uusiutumattomien luonnonvarojen liikakäyttö on aiheuttanut.

Mutta myös puun käytön on oltava kestävää ja vastuullista. Tästä syystä Astel Group pyrkii kohti FSC-sertifiointia.

Puun hyödyt rakennusmateriaalina

Puulla on useita etuja jo ennen kuin sitä on käsitelty mitenkään. Seuraavassa tarkastellaan joitain ominaisuuksia, jotka tekevät puusta erinomaisen rakennusmateriaalin:

Lämpöominaisuudet

Useiden materiaalien koko ja tilavuus muuttuvat lämpötilan vaihtuessa. Esimerkiksi teräs laajenee lämmön noustessa ja kutistuu lämpötilan laskiessa. Puu käyttäytyy päinvastoin – se kuivuu ja vahvistuu lämpötilan noustessa.

Näin ollen puun lämmönjohtavuus on hyvin alhainen, ja se siirtää lämpöä useita tuhansia kertoja hitaammin kuin metalli. Tästä syystä puuta käytetään usein kuumien esineiden kahvoissa, mutta se soveltuu myös rakennusmateriaaliksi. Samalla kun puun lämmittämiseen tarvitaan paljon energiaa, se ei myöskään siirrä lämpöä nopeasti ulos rakennuksesta, mikä tekee puurakennuksista lämpimiä.

Puun mekaaniset ominaisuudet

Puu on erittäin vahvaa. Tästä syystä liimapuupalkkeja käytetään esimerkiksi urheiluhallien kattorakenteissa, joissa vaaditaan suurta jänneväliä. Roikkuessaan omalla painollaan liimapuupalkin katkeamispituus on huomattavasti karkaistua terästä parempi.

Sähköiset ominaisuudet

Kuiva puu on erittäin hyvä sähköeriste. Mitä kuivempaa puu on, sitä parempi. Mitä tämä tarkoittaa rakennusmateriaalissa? Metallit ja muovit tuottavat usein staattista sähköä, mutta puussa ei ole havaittu ihmiselle vaarallista staattista sähköä. Tästä syystä puuta pidetään terveellisenä rakennusmateriaalina.

Akustiset ominaisuudet

Puu ei ole kovin hyvä äänieriste. Mutta sen ainutlaatuinen ääntä imevä ominaisuus tekee siitä kuitenkin täydellisen rakennusmateriaalin studioihin ja konserttisaleihin. Puun ääntä imevät ominaisuudet tekevät puusta rakennetusta tai puulla päällystetystä huoneesta kaikumattoman.

Ei olekaan sattumaa, että puuta käytetään usein musiikkisoitinten valmistuksessa, sillä tällöin äänienergiahäviö on vähäinen puun keveydestä ja rakenteesta johtuvan vähäisen kitkan vuoksi.

Ylläpito ja korjaukset

Puurakenteiden korjaaminen ja ylläpito on yleensä helppoa ja suhteellisen halpaa. Korjausmateriaalit ja -ratkaisut ovat tavallisesti helposti kaikkien saatavilla. Vanhan puurakenteen kunnostamiseen ja ylläpitoon on olemassa erityisiä tekniikoita, mutta yleisesti ottaen puurakenteet voidaan useimmiten korjata uuteen vaihtamisen sijaan.

Puun haitat rakennusmateriaalina

Puun käytössä rakennusmateriaalina on myös joitain haittoja, mutta ne ovat helposti vältettävissä. Seuraavat ovat joitain tunnetuimmista haitoista:

Kutistuminen ja turpoaminen

Sateisella ja kostealla säällä puulla on tapana turvota. Tämä johtuu siitä, että puu on hygroskooppinen eli kosteutta imevä materiaali. Se imee itseensä tiivistyviä höyryjä ja kutistuu kuivuessaan. Tämä aiheuttaa toisinaan ovien jumittumista talvella, kun taas kesällä niissä näkyy selviä rakoja.

Biologinen hajoaminen

Puu on orgaaninen materiaali. Tämä tarkoittaa, että se tarjoaa ravintoa joillekin eläimille ja kasveille. Hyönteiset voivat porata reikiä puuhun, sienet voivat aiheuttaa puun lahoamista jne. Mutta nämä prosessit on mahdollista välttää, kun rakennuspuu kuivatetaan kunnolla ja käsitellään asianmukaisesti pinnoittamalla tai kyllästämällä.

Abioottinen hajoaminen

Puu syttyy helposti palamaan. Puun orgaaniset yhdisteet ovat pääasiassa hiiltä ja vetyä. Kun ne yhdistetään happeen, ne palavat. Puu voidaan kuitenkin käsitellä palonestoaineilla, mikä heikentää sen syttyvyyttä huomattavasti.

Puu rakennusaineena on tulevaisuuden valinta

Olemme varmoja, että puun käyttö rakentamisessa on tulevaisuuden valinta, sillä tällä hetkellä se on rakennusmateriaaleista kestävin vaihtoehto ympäristön kannalta ja suhteellisen helposti uusiutuva raaka-aine. Rakennustekniikoiden kehittyminen on vähentänyt puurakennusten rajoitteita ja nykyisin lähes kaikki rakennukset pilvenpiirtäjiä lukuun ottamatta voidaan rakentaa (tai valmistaa) käyttäen puuta päärakennusaineena.

Liity mukaamme tulevaisuuden rakentamiseen – ota meihin yhteyttä.

Haluatko lisätietoa moduulitaloistamme?


  Annan suostumukseni lähettää sähköpostiosoitteeseeni uutisia heidän toiminnastaan. (HUOM! Voit peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa).
  Olen tutustunut tietosuojaselosteeseen *

  Astel OÜ

  info@astel.ee
  (+352) 501 4337

  Meeksi mnt 32, Räpina, Viro
  Rek.nro 11603670
  Y-tunnus: 2953065-4

  Astel Modular OÜ

  Moduulirakennusten suunnittelu ja valmistus

  info@astelmodular.fi
  (+352) 5782 3128

  Teeninduse tee 7, Tõrvandi, Viro
  Rek.nro 12441488
  Y-tunnus: 2541475-2

  Astel AB

  Moduulitalojen asennus ja rakennus

  raul@astel.ee
  (+372) 520 2826

  c/o The Park, Sveavägen 98, Tukholma, Ruotsi
  Rek.nro 559092-4139

  Privacy Policy