Pakolaisten vastaanottokeskus avaa ovensa

Pakolaisten vastaanottokeskus avaa ovensa

Pakolaisten vastaanottokeskus avaa ovensa


Kiel-kadulla sijaitsevan pakolaisten vastaanottokeskuksen huoneita ympäröi pylväikkö. Kolme taloa majoittavat yhteensä 150 pakolaista.

Kiel-kadulla paloasemaa vastapäätä sijaitsevan keskuksen kaksikerroksisten talojen huoneet ovat käytännöllisiä ja vaatimattomia: tyypillisessä kolmiossa on kolme vuodetta ja kuusi säilytyslokeroa muistuttavaa hyllyä. Neljä tällaista huonetta muodostaa yhden kahdelletoista ihmiselle tarkoitetun elementin. Tällaisiin elementteihin kuuluu vielä eteistila pöydillä, tuoleilla, liedellä ja jääkaapilla ja kaksi kylpyhuonetta, joissa on suihku, wc-istuin ja hana. Ihmistä kohti näissä rakennuksissa on vain yhdeksän neliömetriä asuinpinta-alaa. „Meillä on 1-4 hengen huoneita,“ kaupungin virkailija Tanja Gasper selvittää. Pakolaisten pitäisi muuttaa vastaanottokeskuksesta pois 4-6 viikon kuluessa. Rakennustöiden, mukaan lukien yksikerroksisen koulutusrakennuksen rakentamisen, hinta on kolme miljoonaa euroa, jonka kaupunki maksaa liittohallituksen ja osavaltioiden myöntämästä pakolaisten auttamiseen tarkoitetusta rahoituksesta.

„Tilaa ei ole kovin paljon, mutta kaikki on hyvässä kunnossa,“ Hermann Nass sanoo. Yksi Dormagenin asukas ja hänen vaimonsa Rita, joka osallistuu vapaaehtoistyöhön, halusivat nähdä omin silmin, miten pakolaiskeskus valmistuu neljässä kuukaudessa. He olivat kaksi parista sadasta ihmisestä, jotka tulivat torstaina katsomaan keskusta – muiden joukossa paikan päällä kävivät myös monet kaupunginvaltuuston jäsenet ja paljon muita vapaaehtoisia. Meneillään on myös viheralueiden suunnittelu – jotkut vieraat yrittivät jo löytää ratkaisuja, miten hankkia leikkikentältä vielä puuttuvia välineitä.

Kaupunginhallituksen neuvonantaja Robert Krumbein, rahoitusosaston johtaja Tanja Gaspers, integraatiokysymysten johtaja Volker Lewerenz ja keskuksen työntekijät olivat varanneet riittävästi aikaa vieraita varten. Kysymykseen, pitääkö pakolaisten siivota itse omat huoneensa, Krumbein vastasi selkeästi: „Kyllä“. Lewerenz kumosi päättäväisesti huhut, joiden mukaan ateriapalveluyritys toisi pakolaisille ruokaa. „He huolehtivat itse siitä, tekevät ruokaa ja käyvät kaupassa,“ hän painotti tarvetta antaa pakolaisille mahdollisimman paljon riippumattomuutta. Gaspers lisäsi, että turvapaikanhakijoiden tulee kuukausittain ostaa myös vaatteet ja muu tarvittava turvapaikanhakijoiden lain perusteella saatavasta 320,14 eurosta. „Tässä kohtaa haluaisimme luonnollisesti kiittää Dormagenin ruokapankkia (Dormagener Tafel), joka tarjoaa vaatteita ja ruoka-avustusta,“ Gaspers sanoi.

Pakolaiskeskuksessa alkaa työskennellä yksi kokoaikainen hallintotyöntekijä, jota auttavat kaksi joustavan aikataulun sosiaalityöntekijää, vahtimestari, joka tarjoaa myös viikonloppuisin päivystyspalvelua, sekä paljon vapaaehtoisia. Paikalla on vuorokauden ympäri myös kaksi vartijaa. Pakolaisten hallinnan ensimmäiseen vaiheeseen osallistuvat myös muut palveluntarjoajat, esimerkiksi työvoimakeskus.

Privacy Policy