Enångerissa kohoavat uudet kodit tulipalon jälkeen

Enångerissa kohoavat uudet kodit tulipalon jälkeen

Enångerissa kohoavat uudet kodit tulipalon jälkeen


Vuonna 2015 Enångerissa olleessa tulipalossa tuhoutui kahdeksan asuntoa. Vähään aikaan ei tiedetty, ryhtyykö paikallishallitukselle kuuluva majoituksentarjoaja Hudiksvallsbostäder rakentamaan uusia asuntoja vai ei – projekti vaikutti alussa liian kalliilta, mutta nyt rakennustyöt ovat käynnissä. Majoituksen tarjoaja rakentaa samanaikaisesti myös kaupungin ulkopuolelle 66 uutta asuntoa.

Vuoden 2015 kesäkuussa Enångerin keskuksessa tuhoutui tulipalossa kahdeksasta vuokra-asunnosta koostuva rakennus. Hudiksvallsbostäder halusi rakentaa asunnot uudestaan, mutta alkuperäisen hankkeen aikana projekti osoittautui liian kalliiksi – sen hinta olisi ollut 30 000 Ruotsin kruunua neliömetriä kohti, joten rakennussuunnitelmia lykättiin.

Tämä kuitenkin aiheutti muun muassa paikallisen kyläneuvoston protestitoimia ja laadittiin ehdotus, jossa painotettiin tarvetta rakentaa Enångeriin uudet kodit. Nyt lapio on pistetty multaan ja samalle paikalle aletaan pystyttää kuutta uutta Virossa koottua asuntoa.

„Tämä kaikki vaikuttaa todella hyvältä! Ensin valmistetaan elementit ja kootaan ne. Asentaminen ja maanrakennustyöt alkavat myöhemmin“, Hudiksvallsbostäderin toimitusjohtaja Nils-Erik Blomdahl kertoo

Minkälainen hinta on verrattuna alkuperäiseen laskelmaan?

Vastaukseksi kysymykseen, millainen on projektin tämänhetkinen hinta verrattuna alkuperäiseen laskelmaan, Blomdahl vastasi: „Ensimmäiseen hintatarjoukseen verrattuna ero on noin 5000 Ruotsin kruunua neliömetriä kohti, joka on suuri raha.“

Täällä rakennetaan myös uusia rakennuksia

Hudiksvallsbostäder rakentaa parhaillaan Hudiksvallin kaupungin ulkopuolelle 66 uutta asuntoa. Enångerin 6 asunnon lisäksi 18 asuntoa rakennetaan Iggesundiin, 10 asuntoa Övernäsvägen-kadulle Näsvikenissä ja 18 asuntoa Smedjegatan-kadulle Delsbossa.

Enångerissa ja Näsvikenissä rakentamisen hinta on 26 000 Ruotsin kruunua neliömetristä ja Iggesundissa ja Delsbossa 22 000. Neljä rakennusta maksavat yhteensä 98 miljoonaa kruunua.

„Tällä hetkellä koko paikallishallituksessa on suuri kysyntä asunnoille, jonka vuoksi uskomme, että on järkevää rakentaa myös esikaupunkialueelle,“ Blomdahl sanoi.

Se vaikuttaa koko asuntomarkkinoihin.

Nils-Erik Blomdahl myöntää, että uusien asuntojen vuokrahinnat tulevat olemaan melko korkeat, mutta uskoo, että rakennustyöt vaikuttavat koko asuntomarkkinoihin positiivisesti.
„Ne ovat uuskehitysten hinnat ja pienen 43 m2 kaksion vuokrahinta Enångerissa tulee olemaan todennäköisesti vähintään 5700 Ruotsin kruunua kuukaudessa, joka on suuri raha. Toisaalta se laittaa asiat liikkumaan ja vapauttaa myös halvempia asuntoja,“ hän sanoo.

Kirjoittaja: Markus Dahlberg, SVT Nyheter

Privacy Policy